22 sep

”Det hänger på jägarna”

ÄLGJAKT: Älgstammen fortsätter minska

Tilldelningen av antalet älgar inför älgjakten fortsätter att minska. På östra sidan får man i år skjuta 1,3 älgar per 1 000 hektar och på västra sidan 2 – 3,5 älgar.
– Det ser inte ljust ut för älgstammen, och framtiden för älgjakten är dyster. Så nu hänger det på jägarna. Vi måste vara oerhört försiktiga med vad vi skjuter, berättar Ingvar Jansson, ordförande i Sunne Jaktvårdskrets.

Sett över hela Värmland har den planerade avskjutningen minskats med 2 000 älgar jämfört med förra året. Tilldelningen av älg som får skjutas av i Sunne, skiljer sig lite mellan västra och östra sidan om Fryken.

– Förra året fick man skjuta 2 älgar per 1 000 hektar på östra sidan medan tilldelningen på västra sidan var 3,5– 4 älgar i fjol.

Varg utrotar inte

Att tilldelningen minskar beror på att det finns gott om varg i våra trakter. Exakt hur stor vargpopulationen är, vet ingen. Däremot vet man att det finns cirka 5–6 vargrevir på östra sidan och 3 – 4 på västra, och att ett revir tar 120 – 140 älgar per år.

Att vargen kommer att utrota älgen tror inte Ingvar Jansson.

– Nej, där sköter naturen sig själv. Blir det för lite älg, flyttar vargarna på sig, så vi kan inte skylla allt på dem. Då är risken större att vi människor utrotar älgen. Därför hänger mycket på jägarna nu. Vi måste vara oerhört försiktiga med vad vi skjuter. Jakten får inte inrikta sig på vuxna, produktiva djur. Skjuter vi av dem, utrotar vi stammen. I stället måste vi rikta in oss på kalvar. Helst bör mer än hälften av de djur vi skjuter vara kalvar.

Intresset minskar

Den nedåtgående trenden med färre älgar fortsätter alltså. Men för den skull kommer inte älgjakten att ställas in någonstans i kommunen.

– Så vitt jag vet blir det jakt överallt. Däremot ser vi att intresset bland jägarna minskar. Många tycker inte längre att det känns meningsfullt att ta semester och vara ute i skogen en hel vecka utan att knappt se en älg. Vi ser också att allt fler jägare åker till Norrland för att jaga där i stället.