5 Okt

Sunne JVK finns på Sunne marten

Idag finns Jägareförbundet Sunne JVK representerade på Sunnemarten.

I montern vid tågstationen finns möjlighet att köpa älglotter, testa dina djurkunskaper i våra fågelholkar, få information om en rad ämnen.

Det finns även möjlighet att teckna medlemskap och få en keps på köpet

Välkomna

28 Sep

XXL erbjudande till medlemmar i Sv Jaktförbundet

Hej,

På lördag har vi ett riktigt bra erbjudande hos XXL till dig som är medlem i Svenska Jägareförbundet, 25% rabatt på hela deras jaktsortiment i butik och på webben!

Läs mer på bifogad bild.

 

Trevlig helg önskar vi på Svenska Jägareförbundet

5 Sep

SVENSK ORDFÖRANDE FÖR EUROPAS JÄGARE

Svenska Jägareförbundet – 2018-09-05 16:59 CEST

Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson har också blivit vald till ordförande för FACE, som organiserar sju miljoner jägare.

Torbjörn Larsson som är ordförande för Svenska Jägareförbundet valdes idag (onsdag) till ordförande för Europas jägarfederation, FACE.
– Jag känner en stor ödmjukhet inför uppgiften och stolthetatt som Svenska Jägareförbundets ordförande få arbeta för Europas sju miljoner jägare, säger Torbjörn Larsson.
Europas jägare är organiserade under paraplyorganisationen FACE, (Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU). På onsdagen valdes Torbjörn Larsson till ordförande för Europas sju miljoner jägare.

– Svenska Jägareförbundet är känt för sin kunskap och framgångsrikt arbete i internationella sammanhang. Därför har förbundet succesivt fått axla mer ansvar i FACE. Nu vill medlemsländerna att jag – och Svenska Jägareförbundet – leder organisationen framåt.

En förklaring till att det blev just Svenska Jägareförbundets ordförande som också valdes till ordförande för FACE förklarar han såhär:
– Förbundet har en otrolig kunskap och vi har lyckats skapa ett stort förtroende i samhället för en klok och hållbar viltförvaltning. Vi har också lyckats bygga upp ett ömsesidigt förtroende med såväl tjänstemän som politiker i EU och varit duktiga på att bygga samarbeten och ena parterna inom FACE. Troligen är det dessa egenskaper som medlemsländerna vill se mer av, säger Torbjörn Larsson.

Han förklarar att ordförandeskapet inte bara rör de jaktliga frågorna, utan också vapen-, natur- och miljöfrågor. Frågor som ofta berör Sverige, men som beslutas på europeisk nivå.
– Jakten av idag tar alltmer avstamp i en frisk natur med hög biologisk mångfald. Jägarna spelar en oerhört viktig roll i bevarandet av naturen. Vi bidrar med inventeringar, klimatsmart kött, övervakning av invasiva arter och en hållbar jakt samt mycket annat. Detta måste EU-politikerna veta för att kunna fatta kloka beslut. Min ambition är att jägarnas röst i Bryssel ska bli tydligare och starkare, säger Torbjörn Larsson.

Fakta om FACE
FACE är den europeiska sammanslutningen av föreningar för jakt och bevarande. FACE består av nationella jägarorganisationer med 7 miljoner medlemmar från 36 europeiska länder. Sedan grundandet 1977 och med säte i Bryssel arbetar FACE främst med politisk intressebevakning gentemot Europeiska och internationella institutioner. FACE betraktas av EU-kommissionen som primär samtalspart i frågor som rör Europas jägarkollektiv. FACE utgör även sekretariatet för Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för biologisk mångfald, jakt och landsbygdsfrågor. I gruppen ingår över 100 ledamöter från olika länder och politiska partier som har ett särskilt intresse för att diskutera jakt-, miljö- och landsbygdsfrågor.
Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

30 Aug

Tävlingen på Sunne Jaktmässa

På Sunne Jaktmässa anordnades en tävling där avstånd på 3 olika mål skulle gissas.

Vinnare blev:

Axel Henriksson som hade en avvikelse på endast 3 meter totalt.

Rätt avstånd till målen var 17 m, 26 m och slutligen 32 m.

Vinnaren är underrättad och vi tackar alla deltagare i tävlingen.

Sunne JVK

30 Aug

GE DINA ÄPPLEN TILL ÄLGARNA! 

Svenska Jägareförbundet – 2018-08-28 09:27 CEST

Släng inte äpplen i komposten. Ge frukten till älgarna, som kan behöva lite energitillskott efter den torra sommaren. Foto Svenska Jägareförbundet
Den torra sommaren har gjort att betet för de vilda djuren är sämre än vanligt. Särskilt älgarna, som vill ha kalla och blöta somrar, är i dålig kondition inför vintern. Men de lokala rekordskördarna av äpplen kan hjälpa älgarna.

– Vi står inför en tuff vinter för älgar och andra vilda djur, men det finns saker vi kan göra för att hjälpa dem, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.
Svenska Jägareförbundet arbetar inte bara för en bra och hållbar jakt, förbundet jobbar också för att viltet ska ha goda förutsättningar i naturen, vilket innefattar vatten, skydd och foder.
– Våra villaträdgårdar är just nu fulla av frukt, inte minst äpplen, som älgarna älskar. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den. Dessutom slipper du då vildsvin och älgar som kommer in i trädgården i jakt på fallfrukt, uppmanar Daniel.
Älgarna startar strax sin brunstperiod och då går det åt mycket energi. Ta några minuter av din tid till att samla ihop din frukt och kör ut den i skogen.
– Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med brunsten de närmsta veckorna, avslutar Daniel Ligné.

Gör så här:
1. Plocka äpplen.
2. Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.
3. Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.
4. Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.

Alternativt: Ge dina äpplen till någon jägare som kan lägga ut dem.

Vill du veta mer? Kontakta:

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent, telefon 070-330 06 73

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.